fbpx

Ez az egy nem számít…

“Ez az egy nem számít….

…mondta 7 milliárd ember”

 

Túl keveset jelent amit én teszek….” “Ez nem számít….” “Nem tudok változtatni a környezetszennyezésen egyedül….

Sokszor hallom ezt és szinte érzem a mentegetőzést, a kifogáskeresést a levegőben. Harapható a tanácstalanság, a kétségbeesés, a szomorú lemondás.

Pedig nagyon sokan, lehet, hogy Te is, csak nem tudják, hogy hogy kezdjék el, hogyan csinálják jól, mik lehetnek az első lépések.

Szeretnék segíteni neked, néhány tippet, ötletet adni, hogyan tudsz jobban figyelni a környezetedre, egyáltalán hogyan tudos elkezdeni és mi az ami számít?

Nem kell rögtön #zerowaste -nek lenni, kezdd el kicsiben, és haladj lépésre. Hidd el, ha a mindennapjaid részéve teszed, az életed szerves részei lesznek ezek az apró mindennapi lépések, szokássá alakul és könnyedén tudsz vigyázni a Földre és megóvni a jövőnek, gyermekeidnek, unokáidnak.

 

Tényleg kevés amit teszel?

Minden cselekedet vagy nem cselekedet számít.

Próbáld csak ki, hogy napokig nem viszed ki a szemetet, és hetekig nem takarítasz, nem teszel rendet – igenis számít, hogy napiszinten foglalkozol a környezeteddel.  Számít, hogy napi szinten odafigylesz-e az erőforrásokra, véded-e a környezetet és mennyit fogyasztasz!

Nagyon sokat számít, hogy hogyan nőnek fel a gyerekek, mit látnak a szüleiktől,mi a természetes számukra, hogyan gondolkodnak és cselekdnek, ha a környezetükről van szó?

Mert a gyerekek nagyon gyorsan felnőnek és ők viszik tovább a napi szokásokkal napi rutinnal a szülőktől örökül hagyott szemléletmódot és életmódot.

Felnőttként is van lehetőség a változásra, változtatásra! Hiszen felnőttként ott a felelősségvállalás, a döntés, gondolkodás és belátás képessége, és logikusan rájöhetünk hova jutunk, ha így folytatjuk tovább, ha nem változtatunk?

Az ivóvized, a levegőd tisztasága, az ételeid minősége mind-mind attól (is) függ, hogy ma hogy döntesz és cselekszel. Holnap és holnapután és minden egyes nap innentől kezdve. Mert a jövőt Te (is) írod minden egyes nap. Jó ezzel tisztában lenni, hogy később nyugodt lelkiismerettel és őszintén,

nyugodtan mondhasd Te is: “minden tőlem telhetőt megtettem.”

A mi döntésünk, hogy mit veszünk, és azt hol vesszük, mit eszünk, mivel takarítunk, milyen ruhát hordunk és hogyan kezeljük a szemetet. Nagy a felelősségünk, de ezt felfoghatjuk óriási lehetőségként is! Mert a jobb döntéseinkkel és tetteinkkel rengeteget változtathatunk és hosszú távon egy  egészségesebb és boldogabb jövőt teremthetünk saját magunknak és gyermekeink számára. Sokkal nagyobb erő és halatom van a kezedben, a döntéseidben, mint gondolnád!

Évek óta figyelek erre és ezek szerint a tippek szerint élek, melyeket most veled is megosztok. Ismerd meg őket, dönts és lépj egy élhetőbb, boldogabb, tisztább jelenért és jövőért. Ha mindannyian csak a saját életünkben tesszük meg ezeket az apró lépéseket, összefogva megváltoztathatjuka világot. Tedd meg az első lépést. Most. Ma.

 

Első lépések a környezettudatos életben

Az alábbi tippek a saját magam által alkalmazott napi szokások gyűjteménye. Használd bátran Te is őket minden nap és oszd meg családodddal, barátaiddal is

1. Minden vásárlással szavazol.

Szavazol hogy kit támogatsz. Érdemes átgondolnod ezt. Ha teheted, vásárolj helyi termelőktől idénygyümölcsöt és zöldséget évszaknak megfelelően. Ennek nemcsak egészségügyi előnyei vannak, de sokkal környezettudatosabb és fenntarthatóbb, mint a több ezer km-t utaztatott különleges, de félig érett gyümölcsök.
Én pl. piacon vásárolok helyi termelőktől (akiket ismerek)
Igyekszem kerüllni, és nem vásárolok külföldről, messziről utaztatott árut, ezzel is védem a környzetet (és nem mellesleg a pénztárcám, és támogatom a helyi termelőket)

 

2. Igyekszem semmi olyat nem venni amiben pálmaolaj van.

A pálmaolaj termelésért rengeteg erdőt pusztítanak el, ami a tiszta levegőt biztosítja számunkra. Mindezt csupán a profit miatt. Ráadásul egészségtelen is, számos egészségügyi probléma gyökere a rengeteg pálmaolaj fogyasztás. (Észrevétlenül csempészik az ételekbe, és ma már nagyon sok csokoládéban, kekszben, édességben, a nutellában és készételekben is megtalálható.)

3. Nejlon helyett pamut szatyor legyen mindig nálad!

Ezzel nemcsak véded a környezeted, de még divatos is lehetsz. Remek ajándék lehet egy-egy vászontáska. Én pl. egy vászontáskát kaptam Vianna Stibaltól az egyik tanfolyamon.

 

4. Amikor csak lehet, listával menj vásárolni, és csak azt vedd meg, amire szükséged van.

Ne vásárolj feleslegesen, ne pazarolj – ezzel nemcsak a pénztárcád jár jobban, de az egészséged is, és a könyezet is!

 

5. Gyerekkorom óta nem folyatom a vizet feleslegesen.

Nagyon figyelek a vízfogyasztásra, hogy ne pocsékoljam. Fogmosásnal, mosogatásnál, tusolásnál figyelj erre – sok kicsi sokra megy! Észrevétlenül tud több tíz liter elfolyni, ha nem figyelsz oda. Évek óta csinálom és mondom is ezt, és működik. Aki régóta velem fejlődik, személyesen is járt a Központban és volt olyan szerencsés, tudja miről van szó, mert pár alkalommal beszéltem már erről tréningek, tanfolyamok szüneteiben.
Több visszajelzést kaptam már ezzel kapcsolatban, hogy erre pl. ő még sosem gondolt, és milyen jó hogy megosztottam a gondolataim, mert azóta nem folyatja a vizet a mosogatásnál, és tényleg mennyivel karcsúbb lett a vízszámlája. Nem mellesleg pedig óvja a környzetet.

 

6. Ahova csak lehet, menj gyalog, biciklivel vagy tömegközlekedéssel.

Pár száz méterért ne használj autót. Az egészségeden is látszódni fog a változás és a környezet is hálás lesz érte. Nekem tudatos döntésem, hogy nincs autóm, pedig lehetne. De ezzel a döntésemmel is óvni próbálom a környzetem. Nem mellesleg imádok sétálni.

 

7. Nagyon keveset vásárolok és nagyon ritkán.

Maximum évente kétszer. Sem az időm, sem az energiám nem szeretem ruhavásrlásra pazarolni, és még a pénztárcám is jobban jár. Érdemes alapdarabokat vásárolni, és azokat variálni. Légy kreatív! Ismerek olyat, aki varr, van olyan, aki a barátnőivel cserél időnként. Én rendszeresen szelektálok a ruháim között, és megörvendeztetem a családom, a barátaim vagy egy-egy gyermekotthont a ruháimmal. Mindenki jól jár: nekem rengeteg hely felszabadul, és ők ajándékba kapnak és nagyon örülnek az új ruháknak.

Ne halmozz felruhákat, cipőket, tárgyakat! Rengeteg idő, energia, pénz és hely megy el vele, és egy csomó ruhádat alig fogod hordani, vagy egyáltalán nem, igaz?

🚩Tudtad, hogy jelenleg a ruhaipar az egyik legszennyezőbb ipar mind közül? Nézz utána és meg fogsz döbbeni a számokon és adatokon. Védd a környezeted – vásárolj megfontoltan és körültekintően!

 

8. Vásárlás. Ajándék. Karácsony, születésnap, névnap, alkalmak.

Tinédzserkorom óta élményt ajándékozok tárgyak helyett. (kivételek a könyvek, imádom a könyeket)
Sokkal jobb és nem mellesleg környezetkímélőbb, ha egy közös élményt ajándékozol a családodnak, barátaidnak, mint egy 20. pulóvert, kozmetikumot vagy parfümöt. Egy idő után úgyis csak problémát jelent, idén karácsonyra mit vegyek, igaz? Hidd el, sokkal boldogabbá teheted a párod, a családod és a barátaid, ha egy masszázsutalványt, egy önismereti tanfolyamot vagy egy utazást ajándékozol nekik. Én egy gimnáziumi barátnőmmel kezdtem el ezt a hagyományt anno, mindig koncertre vagy színházba mentünk ha születésnap vagy bármilyen ünnep/alkalom volt. Azóta is megtartottam ezt a jó szokást és 18 éves korom óta mindenkinek így ajándékozok. Próbáld ki Te is!

 

9. Gyűjtsd szelektíven a szemetet.

Amit csak lehet, szelektálj. Próbáld minimalizálni a háztartási szemetet. Nagyon büszke vagyok arra, hogy profi szintre fejlesztettem ezt a képességem. Próbáld ki Te is! Izgalmas kihívás!

 

10. Figyelj rá, hogy kerüld a palackos üdítők és vizek vásárlását (felesleges szemét) helyette használj üveg palackot, kulacsot.

Kerüld a szívószál használatát, ha lehet (rengeteg videót találsz, hogy miért buzdítalak erre). Sokat utazom a külföldi képzéseim miatt, és sajnos nagyon sokszor látom, hogy tavak, folyók, tengerpartok szélén rengeteg a műanyag szemét, a nejlonzacskó, a szívósál, a műanyag doboz. Az állatok ebben élnek, bekerül a szervezetükbe, és a halakat mi is elfogyaszjuk. Nem hittem el év elején, mikor az aktuális képzésemen voltam és elsétáltam a tengerpartra, minden reggel rengeteg szemetet mos ki a víz a partra. Megtisztítottuk, minden reggel felszedtük, de minden reggel újra ott volt (a tengerből) és rengeteg mikro műanyag volt a parton, ami bekerül a talajba, a vízbe, a levegőbe, és ezt eszed, iszod és lélegzed aztán be. Gondold picit végig és kezd el változtatni. Nagyon megéri.

 

11. Használj természetes tisztítószereket.

Rengeteg ügyfelem szenved külfönböző allergiától, és nagyon sokszor a napi tisztálkodási és tisztítószereket kell lecserélni, vagy a mosószert, öblítőszert, hogy az ekcéma, a különböző bőrkiütések, emésztési problémák és idegrendszeri elváltozások tünetei enyhüljenek. Használj ecetet, mosódiót, mosószódát – sokkal olcsóbb, gazdaságosabb, és kíméli a környezetet. Mindig arra gondolok, hogy a nagyszüleink idejében nem volt ennyi tisztítószer, és mégis tisztaság volt, és egészségeseebbe voltak. Másrészt belegondoltál már  abba, hogy amit pl. a Wc-be engedsz különböző maró hatású anyagok, után bekerülve a rendszerbe, a víz utána visszajut az élővilágba, és mekkora károkat okoz? És ez a víz utána újra a Te poharadban is landol tele vegyszerekkel, kemikáliákkal. Érdemes végiggondolni.

 

12.  Meditálj Naponta. Vagy hetente kétszer. Csak kezdd el.

Már ezzel is rengeteget teszel az egészségedért, a környezetedért, hiszen jobb döntéseket fogsz hozni, nyugodtabb, békésebb leszel és kitartóbban tudsz helyesen cselekedni. Ezzekkel a díjmentes minitréningekkel segítek neked ebben. Az első lépésekben. 

 

 

13. Támogasd azokat a cégeket és embereket, közösségeket, akik valban kiállnak és tesznek a környezettudatosságért.

Akik példát mutatnak és eredményeket is felmutatnak. Dönts jól, légy tudatos és boldog!

 

Kezdd el ma. Ott, ahol vagy.

Nézd meg, Te ma itt és most mit tehetsz? Ilyenekre gondolok, amit én is napi szinten csinálok és bátorítalak erre Téged is.


Ezek az alapok, az első lépések.
Tudom hogy van ami opcionális, de ha odafigyelsz, sokat tudsz tenni!  Hajrá!

Szólj hozzá!

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás